Tot el territori valencià està farcit de productes que tenen propietats organolèptiques d’alta qualitat. La seua producció està en mans de pescadors i llauradors que han mantés i millorat les seues capacitats.
La principal zona de producció de cirera a la Comunitat Valenciana es troba situada al nord d’Alacant i sud de València “Cireres de la Muntanya d’Alacant”.
Bocairent i Ontinyent són zones de producció “Cireres de la Muntanya d’Alacant”.
Hi ha 9 varietats de cireres emparades pel Consell Regulador: Burlat, Tilagua, Planera, Nadal, Picota i Picota Ambrunesa (varietats principals), Stark Hardy Geant, Bing i Van (varietats polinitzadores).
Algunes de les comarques valencianes amb producció de cireres:
– Els Serrans
– Requena-Utiel
– Foia de Bunyol-Xiva
– Vall d’Aiora-Cofrents
– La Costera
– Vall d’Albaida – La Vall de Gallinera
A la Comunitat Valenciana es certifiquen 751,12 tones de cirera anualment.
Comercialització: 628,73 tones (Mercat nacional), 101,47 tones (Mercat Unió Europea: Lituània, Itàlia, Alemanya i Regne Unit) i 20,92 tones (Mercat exterior – Resta països).
En 2015 el consum per càpita per persona i any en llars de la Comunitat Valenciana va ser de 1,1 kg
La cirera és un fruit altament valorat, que es conrea especialment en climes temperats com el Meditarrani.
Temporada de consum: d’abril a juliol.
Les cireres, són conegudes com a “súper fruita”, estan plenes d’antioxidants.
Les cireres són riques en vitamines C, E, potassi, magnesi, ferro, àcid fòlic i fibra.
Les cireres són un bon berenar o les postres d’elecció important per al manteniment de pes, a causa de la poca aportació de calories.
Es recomana el seu consum en fresc, tot i que és molt apreciada també en pastisseria i per l’el·laboració de bombons, així com melmelades i licors.
El consum de cireres aumenta les defenses i ajuda a prevenir la hipertensió i l’infart.
En 2015 la producció de cireres a la Comunitat Valenciana ascendeix a 5.583 tones.
A les comarques valencianes comptem amb una superfície de 2.919 hectàries per al cultiu de la cirera.
La producció de cireres en la campanya de 2015 es va situar en 526 tones.
L’exportació de cireres a la Unió Europea ronda les 265 tones a l’any.
El 50% de les exportacions cireres es destina al mercat internacional, principalment a països de la Unió Europea.
Els països on més es comercialitza la cirera provinent del territori Valencià són Lituània (72,71 tones), Itàlia (59,08 tones) i Alemanya (56,19 tones).
L’ARRÒS
L’arròs és el tercer cereal més produït al món després de la dacsa i blat.
A Espanya el consum mitjà d’arròs és de 7 quilos per persona a l’any.
A Espanya es produeixen al voltant de 720.000 tones d’arròs a l’any.
El 15% de la producció d’arròs a Espanya és fa a la Comunitat Valenciana, sobretot a la zona de l’Albufera, Pego i Oliva, i a la desembocadura del riu Xúquer.
110.000 hectàries de superfície destinada al cultiu de l’arròs a Espanya, de les quals més de 15.000 corresponen a la Comunitat Valenciana (14.624 hectàries a les comarques valencianes).
Més de 116.672 tones de producció d’arròs a la C.Valenciana, de les que 114.521 corresponen a la producció al nostre territori.
La Comunitat Valenciana ha segut bressol del cultiu arroser a Espanya i la seua introducció s’atribueix als àrabs durant el segle VIII.
Dins del nostre territori, Sueca i les terres pròximes a l’Albufera, són les més antigues i tradicionals, superant els 1200 anys d’antiguetat.
Les varietats d’arròs de València amb Denominació d’Orige són la de tipus Sènia, Bomba i Albufera.
Un total de 13 fàbriques el·laboren arròs de València D.O., comercialitzant més de 4,5 milions de quilos a l’any.
Des de fa segles, ha segut el cultiu tradicional de desenes de pobles de la Comunitat Valenciana amb la particularitat que era l’únic espai d’Europa occidental on es plantava.
Les exportacions d’arròs de la Comunitat Valenciana a la Unió Europea al 2015 van ser de 76.226 tones.
Les exportacions per a la resta de països varen ser al voltant de les 25.000 tones al any.
El valor de les exportacions a la Unió Europea supera els 45.000 milers d’euros.
El valor de les exportacions d’arròs a la resta de països ascendeix a 17.902 milers d’euros.
EL PEIX BLAU
Al 2015 es va produir 371,97 tones d’anguila a la Comunitat Valenciana.
La OMS recomana consumir com a mínim 2 vegades a la setmana peix blau.
El 52% de la població espanyola major de 40 anys, pren menys quantitats de peix blau de les que estableix la dieta mediterrània i recomana l’OMS.
El peix blau és un element esencial a la nostra dieta mediterrània.
L’aqüicultura constitueix una important activitat econòmica a la Comunitat Valenciana.
Les últimes xifres enregistrades d’aqüicultura marina indiquen que la producció ha estat prop de 14.000 tones.
Un valor en primera venda de més de 64.000 milions d’euros.
Ens ajuden a mantindre fort el sistema immunològic.
Les llotges de València, Sagunt, Cullera i Gandia subministren peix fresc als mercats de la Comunitat Valenciana.
L’estreta relació LLOTJA-MERCAT afavoreix la cadena agroalimentària sostenible.
Hi ha 4 confradies de pescadors al territori: Cullera, Gandia, Sagunt i València.
És un aliment fàcilment digerible.
Aport calòric baix i molt ric en grases insaturades.
ANGUILA = Rica en vitamina A i D.
TONYINA = Rica en iode i vitamina B3.
BOQUERÓ = Ric en vitamina B3 i B6.
CABALLA = Alt contingut en iode, vitamina B3, B6 i B12.
JUREL = Ric en iode, vitamina B6 i D.
PALOMETA NEGRA = Ric en iode, vitamina B6, B12 i D.
SALMÓ = Proporciona un alt contingut en vitamina B3, B6 i D.
SARDINA = Rica en vitamina B6, B12 i D.
Captures a la Comunitat Valenciana: boqueró 674,6 tones, bonito 7,8 tones, jurel 46,3 tones, caballa 22,1 tones i 130,4 tones de sardina.
El boqueró és la principal espècie de captura al nostre territori, 6311,4 tones.
La sardina és la segona espècie capturada amb 1.837,3 tones.